IMAP

Mi a IMAP? Mit jelent az IMAP?

Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Mark Crispin fejlesztette ki 1986-ban. A POP3 mellett a legelterjedtebb levéllekérési internetszabvány. A legtöbb modern szerver és kliens is támogatja használatát.
Tehát az IMAP beállítással a felhasználó nem másolja a leveleket a saját gépére, hanem magán a levelező szerveren tárolja őket.

Az IMAP protokoll segítségével a felhasználó leveleit NEM tölti le a saját számítógépére vagy laptopjára az e-mail teljes tartalma csatolmányokkal együtt a levelező szerveren marad. A levelező program eltárolja a saját memóriájában, viszont a megnyitásához minden esetben internet kapcsolat szükséges!

Néhány fontos tudnivaló az IMAP beállításokról:

  • A levelek bármilyen levelezőprogramból, bármilyen számítógépről, laptopról vagy mobil eszközről elérhetők és akár egyszerre is használhatók. A levelezés teljes szinkronban van az összes levelezőkliensben. Minden levelünket minden eszközön látjuk (pl. beérkezett, elküldött levelek, piszkozatok).
  • Leveleinket CSAK akkor tudjuk megnyitni, ha a munkaállomásunk internet kapcsolattal rendelkezik, amennyiben ez nem teljesül, úgy a leveleket nem tudjuk betölteni
  • Az IMAP4 kliensek képesek létrehozni, átnevezni és törölni postafiókokat, amelyeket a felhasználó általában mappáknak lát. Megosztott és nyilvános mappákat is lehetséges létrehozni.
  • Sok levél esetén a levél törzsében történő keresés lassabb, mint a POP3 esetén.

Az IMAP4 TCP/IP-n keresztül kommunikál a 143-as porton. Sok régebbi protokolltól eltérően az IMAP4 natívan támogatja a biztonságos bejelentkezést (de nem titkosított jelszavak is előfordulhattak). Lehetséges titkosítani az IMAP4 kommunikációt SSL-lel, ilyenkor az IMAP4 a 993-as portot használja.

Ajánlott vagy nem az IMAP portokoll használata?

Amennyiben rendelkezel bőséges tárhellyel, akkor ajánlott a leveleidet egy helyen tartani. Mivel az IMAP protokoll nem tölti le a leveleket a szerverről, előfordulhat, hogy a tárhely betelik, ezért ajánlatot megfontolni használatát.
A gmail.com 15 GB tárhelyet ad minden e-mail címhez, így aki ilyet használ, az bőven letöltheti a leveleit a fiókjába. Sajnos a gmail-nál nincs lehetőség IMAP protokollt használni hozzáadott külső fiók esetében.
A levelek kiküldéséhez az úgynevezett SMTP protokollon keresztül van lehetőségünk.
Levelezés, levelező program beállításokkal, e-mail küldéssel és fogadással kapcsolatos beállításokat hamarosan a blogunkra kattintva találsz!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on email
E-mail
Share on print
Nyomtatás
Laci

Laci

Szia, Tóbi László vagyok a PCszerviz.net és a HelloPC alapítója. Örülök, hogy itt vagy, olvasod a cikkemet és segíthetek neked. Azért dolgozom napról-napra, hogy az emberek dolgát megkönnyítsem, segítek a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldásában. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is tudjanak tanulni belőle. Ha bármi kérdésed, ötleted van a cikkel kapcsolatban, akkor örömmel veszem, ha megosztod velem. E-mail címem: hello @ hellopc.email . Minden levélre válaszolok, írj bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Témán belül

Kapcsolódó tartalmak

Router

Router – avagy útválasztó, forgalomirányító, tulajdonképpen egy olyan eszköz, ami az általunk kért információt a jó irányba tereli. A számítógépes hálózatokban egy útválasztást végző eszköz,

TeamViewer telepítési útmutató

A TeamViewer telepítése innentől kezdve bárki számára gyerekjáték! A távoli segítségnyújtáshoz ezt a programot háromféleképpen lehet használni. Döntse el mindenki saját maga, hogyan kívánja használni

Teamviewer

A TeamViewer a legelterjedtebb és legkedveltebb távoli asztali elérést biztosító program. Minden asztali és mobil platformon működik, legyen az Windows, macOS vagy iOS rendzserű. A