Router

Router – avagy útválasztó, forgalomirányító, tulajdonképpen egy olyan eszköz, ami az általunk kért információt a jó irányba tereli. A számítógépes hálózatokban egy útválasztást végző eszköz, aminek a feladata különböző hálózatok összekapcsolása és azok között az adatforgalom irányítása. Manapság a routerek nélkül szinte megállna az élet. Mindenhol jelen van, mindenhol használjuk.

Hogyan működik a router?

A számítógépes hálózatok forgalma különböző típusú adatcsomagokban zajlik. Ezen csomagok utaznak a feladótól a címzettig, akár több eszközön is keresztül, például az internet esetében. Útjuk során minden érintett eszköznek ismernie kell, hogy merre továbbítsa a fogadott csomagot, hogy az eljusson a címzettig, és döntéseket kell hoznia, amennyiben például több útvonal is ismert. A routerek végzik ezen csomagok megfelelő irányba való továbbítását, és végzik ezen döntéseket. A mai routerek nagy része az IP protokoll-alapú hálózatok forgalmát irányítják, de több más protokoll kezelésére is alkalmasak lehetnek. IP protokoll esetén egymás és a hálózatok azonosítására a harmadik rétegbeli IP-címet alkalmazzák – írja a Wikipédia.

Router típusai:

1 – Szolgáltatói (ISP – Internet Service Provider) router

Ahhoz, hogy az internetre tudjunk csatlakozni, szükség van egy internet szolgáltatóra. A szolgáltatók hálózatokat üzemeltetnek, amiket routerek kötnek össze más szolgáltatói hálózatokon keresztül. Ezeket a szolgáltatók által üzemeltetett hálózatokat nevezzük gerinchálózatoknak, vagyis az internet gerincének.

2 – Vállalati, nagyvállalati router

Ahhoz, hogy a cégek és vállalatok az internetre tudjanak csatlakozni, szükségük van egy routerre. Nagyobb vállalatok esetén szükség lehet a hálózat tagolására. Egy hálózatban fizikálisan 254 db eszközt lehet kiszolgálni, ezért nagyobb hálózatok esetében, ahol pl 500-1000 vagy 5000 eszköz működik, akár a világ több pontján is, szükséges ezeket elhatárolni egymástól és valahogyan egyesíteni. Ebben az esetben több helyi hálózattal rendelkeznek, melyeket routerekkel lehet összekötni, hogy lehessen a hálózatok között kommunikálni.

3 – SOHO (Small Office, Home Office), Otthoni Irodai kisvállalati router

Nekünk, otthoni felhasználóknak, illetve akik kisebb céggel rendelkeznek, mi is használunk az internetre való csatlakozáshoz routereket. Természetesen nekünk nincs szükségünk akkora teljesítményre, hogy több száz klienst ki tudjunk szolgálni, éppen ezért az otthoni vagy kisirodai routerek teljesítménye is kisebb. Alapvetően ezek feladata a belső otthoni hálózatunk internetre való csatlakozása.

Router története

Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg 1980 januárjában a Stanford Egyetemen. Feladata a számítógéptudományi részleg, a villamosmérnöki részleg és az orvosi központ hálózatának összekapcsolása volt. Az általa készített router egy DEC PDP11/05 volt, egy módosított Portable C fordítóban írt egyedi operációs rendszerrel.

Hogyan tudnak a routerek kapcsolódni az internethez?

1# PPPoE kapcsolattal

Ez az ADSL hálózatokra jellemző kapcsolódási mód, ez esetben egy felhasználónévvel és jelszóval tud kapcsolódni és a távoli kiszolgáló ez alapján beazonosítja a routerünket és szolgáltatja neki az internetet. Léterznek olyan routerek, amelyek ehhez beépített modemmel rendelkeznek, de régebben a többéség egy modemen keresztül kapcsolódott az internetre. Mai napig is jellemző még néhány szolgáltatónál ez a fajta kapcsolódási mód.

2# DHCP kapcsolattal

Kábeles internet esetén a kábelmodemből adja a szolgáltató az internetet vagy esetleg olyan routerrel rendelkezik, amelyikbe be van építve a kábeles kapcsolathoz való csatlakozás lehetősége. Mindenesetre ez a legelterjedtebb kapcsolódási mód.

3# Statikus IP kapcsolattal

Amikor egy szolgáltató minden egyes ügyfelének manuálisan megadja a kapcsolatoti adatokat, de ezt az ügyfélnek saját magának kell beállítania a routerben. Magyarországon ez nem nagyon jellemző csatlakozási mód, külföldön több országban is helyi szolgáltatók alkalmazzás ezt a fajta kapcsolódási módot.

Egyebek

Hogyan tudunk a routerhez kapcsolódni?

  • vezetékes hálózaton keresztül vezetékkel
  • vezeték nélküli hálozaton WIFI segítségével

Router gyártók

Nagyvállalati, szolgáltatói routerek gyártói: MIKROTIK, SYNOLOGY, UBIQUITI, AVAYA, CISCO, JUNIPER, HUAWEI, FUJITSU, FOUNDRY, NEC

Kisvállalati, úgynevezett SOHO routerek főbb gyártói: Tenda, TP-LINK, D-LINK, Zyxel, 3Com, Netgear, Asus, Xiaomi

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on email
E-mail
Share on print
Nyomtatás
Laci

Laci

Szia, Tóbi László vagyok a PCszerviz.net és a HelloPC alapítója. Örülök, hogy itt vagy, olvasod a cikkemet és segíthetek neked. Azért dolgozom napról-napra, hogy az emberek dolgát megkönnyítsem, segítek a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldásában. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is tudjanak tanulni belőle. Ha bármi kérdésed, ötleted van a cikkel kapcsolatban, akkor örömmel veszem, ha megosztod velem. E-mail címem: hello @ hellopc.email . Minden levélre válaszolok, írj bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Témán belül

Kapcsolódó tartalmak

Router

Router – avagy útválasztó, forgalomirányító, tulajdonképpen egy olyan eszköz, ami az általunk kért információt a jó irányba tereli. A számítógépes hálózatokban egy útválasztást végző eszköz,

TeamViewer telepítési útmutató

A TeamViewer telepítése innentől kezdve bárki számára gyerekjáték! A távoli segítségnyújtáshoz ezt a programot háromféleképpen lehet használni. Döntse el mindenki saját maga, hogyan kívánja használni

Teamviewer

A TeamViewer a legelterjedtebb és legkedveltebb távoli asztali elérést biztosító program. Minden asztali és mobil platformon működik, legyen az Windows, macOS vagy iOS rendzserű. A