SMTP

Mi az SMTP? Mit jelent az SMTP?

Az SMTP a Simple Mail Transfer Protocol rövidítése. Ez egy szabványos kommunikációs protokoll az e-mail-ek interneten történő továbbítására. Az SMTP egy viszonylag egyszerű, szöveg alapú protokoll, ahol egy üzenetnek egy vagy több címzettje is lehet.

A küldő kifelé menő szerver az a kiszolgáló szerver, ami a levelezőtől megkapja a levelet és a levélben megadott címzett(ek) fogadó szerverének átadja.

A kimenő levél szolgáltatás a TCP 25-ös portját használja. Ehez a szerverhez szükséges hitelesítés is általában, ami lehet a szolgáltatótól kapott e-mail címhez tartozó felhasználónév és jelszó, de ez lehet ettől eltérő is. Az SMTP kapcsolatot a kiszolgáló szerver elláthatja SSL és TLS titkosítással a felhasználók védelme érdekében.

Magyarországon több szolgáltató a hálózatán belül csak saját kimenő szervert engedélyez levél küldésre.

Ez miért probléma?

Tegyük fel, hogy laptopot használ és a levelezését a Microsoft Outlook-on keresztül intézi. Otthon INVITEL szolgáltatja az internetet. Átmennek egy barátjukhoz nyaralni vagy netán elmennek külföldre, de ugyanúgy szeretné használni a levelezését, mint otthon.

A bejövő levelekkel nem lesz probléma, azok minden esetben le fognak töltődni a szerverről. A probléma viszont a kimenő levelekkel az lesz, mégpedig a barátjánál vagy ahol külföldön megszálltak, már nem az a szolgáltató szolgáltatja az internetet.

Egy teljesen más szolgáltató, aki vagy engedélyezi vagy sem a saját hálózatán keresztül kiküldeni a leveleket más SMTP szerveren keresztül. Amennyiben nem engedélyezi Önnek hibával vissza fogja dobni a levelező rendszer a kiküldött levelet. Ilyenkor valószínűleg nem fogja tudni, hogy mi lehet a probléma.

Ilyen esetben nem tudja az ember, hogy mit csináljon.

SMTP avagy kimenő levél küldés másképp

Léteznek olyan SMTP szerverek, amelyek más portokon keresztül kommunikálnak, amit a teljesen más szolgáltató engedélyez, hiszen azt a portot nem kifejezetten a levelezésre hazsnálják (pl: 587-es port).

Levelezés, levelező program beállításokkal, e-mail küldéssel és fogadással kapcsolatos beállításokat hamarosan a blogunkra kattintva találsz!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on email
E-mail
Share on print
Nyomtatás
Laci

Laci

Szia, Tóbi László vagyok a PCszerviz.net és a HelloPC alapítója. Örülök, hogy itt vagy, olvasod a cikkemet és segíthetek neked. Azért dolgozom napról-napra, hogy az emberek dolgát megkönnyítsem, segítek a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldásában. Amennyiben tetszett a cikkem, oszd meg a közösségi hálózaton is, hogy mások is tudjanak tanulni belőle. Ha bármi kérdésed, ötleted van a cikkel kapcsolatban, akkor örömmel veszem, ha megosztod velem. E-mail címem: hello @ hellopc.email . Minden levélre válaszolok, írj bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Témán belül

Kapcsolódó tartalmak

Router

Router – avagy útválasztó, forgalomirányító, tulajdonképpen egy olyan eszköz, ami az általunk kért információt a jó irányba tereli. A számítógépes hálózatokban egy útválasztást végző eszköz,

TeamViewer telepítési útmutató

A TeamViewer telepítése innentől kezdve bárki számára gyerekjáték! A távoli segítségnyújtáshoz ezt a programot háromféleképpen lehet használni. Döntse el mindenki saját maga, hogyan kívánja használni

Teamviewer

A TeamViewer a legelterjedtebb és legkedveltebb távoli asztali elérést biztosító program. Minden asztali és mobil platformon működik, legyen az Windows, macOS vagy iOS rendzserű. A